Generiek Zaakafhandelcomponent

Het Generiek Zaakafhandelcomponent (GZAC) is het initiatief van tien samenwerkende gemeentes. Het is een generieke oplossing  voor het afhandelen van een breed scala van gemeentelijke processen. GZAC is een vertaling van het internationale gangbare concept Case Management naar het bij de Nederlandse overheid gebruikelijke Zaakgericht werken.

Een belangrijke uitgangspunt is openheid. Het GZAC maakt zoveel als mogelijk gebruik van open standaarden, zoals BPMN, DMN en JSON-schema’s. Verder is de code open en daarmee controleerbaar.

GZAC werkt in een component-gebaseerd applicatie landschap, zoals bedacht voor het concept Common Ground. Dit is de Nederlandse vertaling van een micro-services architectuur. Het GZAC voert regie op processen, maar laat andere taken over aan andere componenten.

Het GZAC is gebaseerd op Valtimo, een Case Management oplossing op basis van Camunda. Het GZAC onderscheidt zich ten opzichte van Valtimo:

  • Door de toegevoegde componenten, zoals de integratie met OpenZaak, Object API, BKR en RDW
  • Door verwijderde proprietary componenten is het volledig open source onder EUPL 1.2

Belangrijkste eigenschappen

  • Gebaseerd op open BPMN en DMN, uitwisselbaar met andere pakketten.
  • Gebruiksvriendelijke user interfaces met no-code functies voor processen, formulieren en dossiers.
  • Koppeling met OpenZaak.
  • Integratie met Keycloak IAM

Common Ground

In de onderstaande video zie je hoe GZAC en OpenZaak samenwerken volgens de principes van Common Ground. 

Open Source

Wil je zelf aan de slag met het Generiek Zaakafhandelcomponent dan kan je deze downloaden van Github en Dockerhub. GZAC is Open Source en dus voor iedereen te gebruiken en aan te passen. Wil je ontzorgd worden en een veilige en beheerde omgeving van GZAC hebben dan helpen wij graag. GZAC kan als kant en klare clouddienst (SAAS) aangeboden worden. We helpen ook graag als jou gemeente behoefte heeft aan een eigen gehoste ontwikkelstraat (OTAP). 

Onwikkeld in samenwerking met:

Wil je meer weten?

[[[["field10","equal_to","1"]],[["trigger_integration",null,null,"MailChimp"]],"and"]]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder
Beveiligde verbinding